Ga naar de inhoud
Samenwerking tussen teams
Advies en begeleiding

Samenwerking tussen teams

Ervaar je uitdagingen in de samenwerking tussen verschillende afdelingen binnen je organisatie? Effectieve samenwerking is cruciaal voor succes, maar vaak onderbelicht. We begrijpen hoe lastig het kan zijn om verschillende teams goed samen te laten werken. Daarom zetten we ons in om de barrières tussen afdelingen te verwijderen en werken we aan een sterke samenwerkingscultuur.

Krijg antwoord op de vragen:

 • Welke rol heb jij in de samenwerkingsketen?
 • Wat is de primaire taak van het team en op welke manier kan dit zo goed mogelijk worden uitgevoerd? Wat hebben zij hiervoor nodig?
 • Hoe optimaliseer je de samenwerking en communicatie tussen afdelingen?

Praktische informatie

 • Maatwerk traject
 • Op locatie of in Zwolle
 • Persoonlijke aanpak
Offerte aanvragen Meer informatie

Cultuur van samenwerking creëren

Een ondergeschoven thema en aandachtspunt in veel organisaties is de samenwerking tussen verschillende teams in een organisatie. Ofwel het samen werken in de keten van een bedrijf. Er is veel focus op leiderschap en persoonlijke- en teamontwikkeling maar op de samenwerking tussen teams loopt daarbij achter.

Bij Bureau HTM begrijpen we hoe lastig het is om verschillende teams goed en effectief samen te laten werken. Onze deskundige adviseurs hebben diepgaande kennis van organisatiepsychologie en teamdynamiek. Met onze ervaring in diverse sectoren bieden we niet alleen theoretische inzichten, maar ook praktische oplossingen die echt werken.

Samen verbeteren we de samenwerking tussen afdelingen en creëren we een cultuur van samenwerking binnen de organisatie. Zo hangt er niet alleen een goede sfeer, maar kan er ook effectief worden samengewerkt tussen de verschillende afdelingen.

De samenwerking verbeteren tussen afdelingen begint bij jezelf

Om de samenwerking binnen je organisatie te verbeteren, focus je op drie belangrijke aspecten. Deze aspecten samen zorgen ervoor dat je een goed beeld hebt van de huidige samenwerking en door daar op de juiste manier op in te spelen verbeter je de samenwerking.

Je eigen positie

Allereerst is het belangrijk om te bepalen welke positie jij hebt in de interne keten van de organisatie. Grofweg heb je drie typen functionarissen en daarmee drie soorten teams in een bedrijf.

 • De groep mensen die doen waar het bedrijf voor is opgericht
 • De groep die de eerste groep ondersteunen en faciliteren
 • De groep die dat aansturen en leiden

Het is belangrijk om te bepalen welke positie jij met je team inneemt en om de kenmerken en behoeften van het team na jou in de keten te kennen. Wat hebben ze van mij/ons nodig om hun werk goed te kunnen doen. Als je die kent weet je ook wat je te doen hebt.

De primaire taak van het team

Het is raadzaam om per team een dienstverleningsconcept te maken. Wat is de primaire taak van ons team en op welke manier kunnen wij zo goed mogelijk ons werk doen. Wat hebben wij daarvoor nodig om dat te kunnen doen. Daarvoor moet je in gesprek met het team (of de teams) die vóór jou in de keten zitten. Aangeven wat je nodig hebt van hen zodat jouw team het nog beter kan doen. Daarnaast en misschien nog wel belangrijker, moet je weten van de teams die ‘na’ jou komen in de keten wat zij nodig hebben van jou om optimaal hun werk te kunnen doen.

Dat betekent interviews doen met je collega’s uit andere teams. Dat betekent af en toe afstemmen of dat wat je aanlevert en doet nog past bij wat andere teams in de keten van je nodig hebben. Hier past ook goed bij om een klantreis te maken en zo te bepalen welke werkzaamheden en afstemming er tussen de verschillende afdelingen nodig is.

De communicatie tussen de afdelingen

De wijze van communiceren met elkaar is van groot belang voor het verbeteren van de samenwerking tussen afdelingen. Teams en teamleden dienen wel in staat te zijn om samen naar een verbeterde oplossing en samenwerking te kijken in plaats vanuit wij-zij denken met elkaar te spreken.

Hoe wij helpen

Met expertise in organisatiepsychologie en teamdynamiek, bieden we op maat gemaakte adviezen en begeleiding aan. We helpen bij het optimaliseren van interne communicatie en processen, verbeteren het onderlinge begrip tussen teams en bevorderen een samenwerkingscultuur. Onze praktische, doelgerichte aanpak zorgt voor blijvende verbeteringen in samenwerking en efficiëntie, waardoor jouw organisatie als een goed geoliede machine kan opereren.

Ben je benieuwd wat wij nog meer voor jouw organisatie kunnen betekenen? Hier kun je alle trainingen bekijken die wij aanbieden.

Klaar om de samenwerking tussen afdelingen te verbeteren?

Verbeter de dynamiek en efficiëntie van je organisatie door een sterke samenwerking tussen afdelingen. Als team ontwikkeling staan we klaar om jouw organisatie advies en begeleiding te bieden tijdens dit proces. Neem contact op voor meer informatie.

Samenwerking tussen teams

 • Maatwerk traject
 • Op locatie of in Zwolle
 • Persoonlijke aanpak