Ga naar de inhoud
De trainer – René Drost

Erik ten Hag, Jurgen Klopp, Mauricio Pochettino, Ernesto Valverde, John van ’t Schip en Jaap Stam.

De voetballiefhebbers onder de lezers, zullen de namen vast en zeker kennen en de overeenkomst tussen hen kunnen duiden; het zijn trainers in het betaald voetbal.

De eerste vier zijn de trainers van de clubs die in de halve finale van de Champions League staan. De laatste twee acteren als trainer een niveautje lager of staan als trainer zelfs even aan de kant (wat op zich natuurlijk wel de juiste plek is voor een trainer, maar in deze context juist weer niet gewenst).

De trainers hebben nog iets gemeen. Allemaal zijn ze op een zeker moment volledig afgemaakt in de pers, ontslagen door hun club, uitgejouwd door het publiek. En ze zijn door exact dezelfde mensen op een zeker moment ook allemaal de hemel in geprezen, bejubeld en er zijn hen lucratieve contracten geboden.

Hoe werkt dat dan? En wie beoordeelt de trainer eigenlijk?

Toen Erik ten Hag bij Ajax begon werd hij publiekelijk belachelijk gemaakt door Johan Derksen cs, John van ’t Schip werd de hemel in geprezen bij PEC. De eerste wordt nu bewierookt en de ander is ontslagen.

Hun persoonlijkheid en werkwijze zal echter niet fundamenteel zijn veranderd. Dat ze het vak beheersen hebben ze allang bewezen. Benodigde competenties om het beroep als toptrainer uit te oefenen zijn ruimschoots aanwezig.

  • optimaal gebruik maken van aanwezig talent binnen een groep;
  • eenheid kunnen maken van de verschillende individuen;
  • gedifferentieerd aandacht kunnen besteden aan individuele ontwikkelpunten;
  • werken vanuit een vastomlijnde visie;
  • elke dag streven naar maximaal rendement;
  • een scherp doel voor ogen;
  • om kunnen gaan met druk van buitenaf;
  • om kunnen gaan met teleurstellingen en deze van je af kunnen zetten;

Een toptrainer kent dus het klappen van de zweep, heeft een visie en een doel.
En dan kan het best dat externe omstandigheden (bestuur, supporters) ervoor zorgen dat het een keer niet loopt of past. En ja het kan ook voorkomen dat de trainer zijn visie en het doel bij een bepaalde groep niet goed kan overbrengen.
Laat onverlet dat het toptrainers zijn!

Chert Hento, Herwin Wetters, Leon Starrenburg en René Drost. De namen zijn veel minder bekend. Behalve natuurlijk bij de echte liefhebbers. Ook dat zijn namen van toptrainers. Namelijk van toptrainers van Bureau HTM! Voor hen geldt exact hetzelfde als geldt voor de betaald voetbaltrainers.

En het leuke is: ze zijn veel benaderbaarder. Slechts één telefoontje voor nodig!