Ga naar de inhoud
Omgaan met negatief gedrag van anderen, zo doe je dat

”Die persoon zou echt deze training moeten volgen”, hoor ik deelnemers vaak zeggen. Begrijpelijk, toch? Maar laten we eerlijk zijn: lost dit echt jouw probleem op? In de toekomst zullen er altijd mensen op je pad komen waar jij je aan stoort, of die gewoonweg dingen doen die jij totaal niet begrijpt.

De kunst is om te leren hoe jij met dit soort situaties kunt omgaan. Dus, in plaats van te wijzen naar anderen, stellen we onszelf de vraag: welke invloed heb ik op het gedrag van anderen dat een negatief effect op mij heeft? En belangrijker nog: in hoeverre kan ik hier iets aan veranderen? En, hoe pak ik dat dan aan? Waar eindigt mijn invloed en moet ik leren om los te laten?

Het kost namelijk ontzettend veel (negatieve) energie om je te ergeren aan het gedrag van anderen zonder actie te ondernemen. Die energie kun je veel beter besteden aan het ondernemen van actie of aan het leren loslaten. En als je dat niet doet, ben je uiteindelijk zelf de dupe. Zonde!

Zorg er dus voor dat je vooral zelf leert om te gaan met het gedrag van anderen. Kijk hoe je jouw regie kunt pakken, onderneem actie en word bedreven in het loslaten en accepteren van datgene waar jouw invloed ophoudt.

Dit bespaart je een hele hoop (negatieve) energie, die je vervolgens kunt investeren in positieve dingen!

Succes!

Aphra van Asselt