038 33 74 501 info@bureauhtm.nl

Flow?!

Aphra van Asselt

Herken je dat gevoel dat je met je volle aandacht met iets bezig bent en dat je het gevoel hebt dat het zo goed als vanzelf gaat? Dat je in de welbekende ‘flow’ zit? Voor mij zijn dit vaak de fijnste momenten in mijn werk die mij veel voldoening geven. Maar hoe werkt flow eigenlijk?

Voorheen dacht ik altijd dat ‘flow’ mij overkwam. Vooral in de schoolperiode waarin ik lappen tekst moest schrijven, ontstonden dit soort momenten voor mijn gevoel vaak spontaan en had ik het gevoel dat ik dit niet kon plannen. Wanneer dit eenmaal ontstond, wilde ik hier dan ook vaak optimaal gebruik van maken aangezien deze momenten helaas vrij schaars waren.

Inmiddels ben ik er echter achter gekomen dat ik zelf veel meer invloed heb op deze ‘flow-ervaring’ dan dat ik vroeger dacht. Daarom ben ik inmiddels veel bewuster bezig om de juiste omstandigheden te creëren. Zo plan ik taken waarin ik gefocust te werk wil gaan altijd in de ochtenden, aangezien dit mijn meeste productieve moment van de dag is. Verder zorg ik dat ik van tevoren duidelijk weet wát ik moet of wil doen en stel ik mijzelf niet de eis dat het in één keer perfect hoeft. Ik weet namelijk van mezelf dat wanneer ik iets op papier heb staan, het daarna veel makkelijker is om te perfectioneren. Wanneer ik aan de slag ga, zorg ik dat mijn telefoon uit het zicht is, er geen documenten of tabbladen open staan die mij kunnen afleiden en zet ik mijn favoriete focus muziek op. En zo zijn er nog een aantal omstandigheden die mij helpen om in een ‘flow’ te komen.

Het verschil tussen vroeger en nu, is vooral dat ik mijn productieve en creatieve momenten niet meer aan het toeval overlaat. Ik pak de regie hierover. Om dit te kunnen, is het belangrijk om jezelf goed te leren kennen. Het begint erbij te ontdekken waar je goed in bent. Maar om talent ook echt te benutten, is het goed om uit te zoeken welke omstandigheden jij nodig hebt om dit tot uiting te laten komen.

Welke omstandigheden helpen jou om in de ‘flow’ te komen? 

Aphra van Asselt