Ga naar de inhoud
Hyttenøkkel – deel 1

(spreek uit: huutenukkel)

Door lid te worden van de DNT (Den Norske Turistforening), kun je in Oslo tegen betaling van ongeveer 1500 NKr, is ongeveer € 150,00 de “Hyttenøkkel” ophalen. Ik hoor u denken; lekker belangrijk, wat is een hyttenøkkel eigenlijk, wat kun je ermee en wat heeft het te maken met ontwikkelen van medewerkers?

Ik ga het u vertellen.
Een hyttenøkkel is een sleuteltje waar je de hangsloten mee open kunt maken waar de berghutten in de Noorse natuurgebieden mee geopend kunnen worden.

(Hytte = Hut,  Nøkkel = sleutel).

Het was mijn eerste vakantie in Noorwegen en mijn vrouw, een zeer ervaren Noorwegen-ganger, had het wandelen van een huttentocht zeer warm aanbevolen.
Natuurlijk omdat het heerlijk is om urenlang door prachtige berggebieden te hiken, maar zeker ook vanwege het indrukwekkende en ik wil haast zeggen, bijna ontroerende systeem in de DNT hutten. Een systeem volledig gebaseerd op vertrouwen en zelfverantwoordelijkheid!

Na een (zeer stevige) dagwandeling kom je aan bij een paradijselijk gelegen hut. Met je eigen hyttenøkkel maak je het hangslot open en je komt binnen in een spik-en-span schone en opgeruimde woonkamer. Nergens graffiti, nergens rommel. Hout ligt klaar bij de haard. De vorige bezoekers/wandelaars hebben drie emmers water vast klaargezet. De ruime voorraadkast gevuld om direct een maaltijd te kunnen bereiden.

Natuurlijk zorg je ervoor dat jezelf de hut ook weer spik-en-span achterlaat.
Je zorgt dat de emmers gevuld zijn, dat er weer hout bij de haard ligt en dat alles opgeruimd is. Die verantwoordelijkheid voel je en neem je automatisch, omdat je het ook zo aantrof.

In Noorwegen zijn er 550 hutten. Het systeem van de DNT hutten werkt al 150 jaar! Verwonderd en geïntegreerd hoe een dergelijk systeem zonder bewakingscamera’s of allerlei controlesystematiek kan bestaan heb ik eens nagevraagd of er gegevens waren over diefstal, vernieling of niet betalende gasten. “Nihil” was de reactie!

Hoe dan!? En daar zit voor mij de prachtige conclusie van deze ervaring en tegelijkertijd de koppeling naar ons werk; Geef mensen het vertrouwen en maak ze zelfverantwoordelijk en tegelijkertijd gezamenlijk verantwoordelijk voor de (werk) omgeving en je krijgt een ijzersterk en florerend systeem.

PS. Bij onze eerste huttentocht hadden we het geweldige geluk dat we de enige gasten waren. Onze daaropvolgende huttentocht kwamen aan in een hut die eigenlijk al vol was…. In een volgend blog zal ik schrijven dat die ervaring er voor zorgde dat ik het huttensysteem nog meer ging bewonderen!