Skip to content

ORGANISATIEONTWIKKELING

 

Wij gaan uit van het principe dat organisaties niet zichzelf ontwikkelen, maar ontwikkelen doordat de werknemers zich ontwikkelen. Wanneer deze mensen zich ontwikkelen, ontstaat er een andere organisatie.

Gebaseerd op het werk van o.a. Simon Sinek, Jef Staes en Jan Seveke werken wij vanuit de overtuiging dat het ondersteunen en faciliteren van persoonlijke ontwikkeling de belangrijkste factor in het ontwikkelen van een organisatie is. Het managen van deze ontwikkeling van enorm belang. We leren leiders en managers op op het juiste moment een stap terug te doen en te beseffen dat het op sommige momenten niet om jou gaat.

Naast de vraag "wat doen we samen?", die gebaseerd is op de oprichting van je organisatie, is de vraag "hoe doen we het samen?" belangrijk.

 

Niveau's

De ontwikkeling van medewerkers binnen organisaties vindt plaats op drie niveaus. Het eerste niveau gaat over wat mensen samen te doen hebben. Is het duidelijk wat ze moeten doen en welk professioneel gedrag er wordt gevraagd en daarbij past? Dit niveau gaat vooral het uitdragen van de missie, visie en kernwaarden van de organisatie en of medewerkers daadwerkelijk doen waarvoor de organisatie is opgericht.

Het tweede niveau gaat over de leidende principes als gelijkwaardigheid en optimale interne communicatie. Deze leidende principes bepalen of medewerkers optimaal op het eerste niveau kunnen werken.

Het derde niveau gaat over de algemene menselijke waarden waar je het onmogelijk mee oneens kunt zijn; respect, waardering, veiligheid, enzovoorts.

Niveau twee en drie zijn voorwaarden om goed te presteren waarvoor je als organisatie eigenlijk bent opgericht. Wij zijn expert in het zichtbaar maken van deze niveaus en om te helpen de niveaus via passend leiderschap binnen de organisatie verder te ontwikkelen.

 

headway-537308-unsplash

Mogelijke vraagstukken

Om een impressie te geven van de vragen die organisaties bij ons neerleggen, volgt hieronder een greep uit een aantal van onze opdrachten:

  • Een grote landelijke brancheorganisatie heeft na de formulering van hun missie en visie onze expertise ingeroepen om de vertaling naar zichtbaar gedrag op kernwaarden te realiseren. Hiervoor zijn workshops over vaardigheden en inzicht gecombineerd met intervisie ingezet voor 120 medewerkers.
  • Een groot commercieel ICT bedrijf wil waarde toevoegen aan medewerkers en eigen organisatie door met hen werkondernemerschap als medewerkers gedrag te ontwikkelen. Voor ruim 120 medewerkers is dit een doorlopend programma waarbij op alle drie de niveaus workshops worden aangeboden op vaardigheden maar vooral over persoonlijke ontwikkeling.
  • Een grote zorginstelling voor ouderen is met ons bezig om het voeren van het goed gesprek zich eigen te maken. Dit helpt mee in de realisatie van hun missie, het faciliteren van een onbezorgde oude dag voor deze ouderen. Maar dit helpt hen ook om samen beter te werken. Met name de eerste twee niveaus komen hier aan bod.
  • Een hogeschool is met het college van bestuur, directie en afdelingshoofden met ons bezig om een Management Development traject te doorlopen om meer ‘ownership’ en leiderschap te ontwikkelen en om daarnaast meer vaardigheden op te doen om zo goed mogelijk te kunnen sturen op cijfers en doelstellingen.

Maatwerk

Dit traject is een op maat gemaakt proces dat voor iedere organisatie anders is. Wij beginnen het traject met het maken van een analyse. Aan de hand van deze analyse plannen we interventies in om de juiste beweging in een organisatie te creëren en te stimuleren. Denk hierbij aan coachsessies, trainingen en workshops. Dit alles om tot een succesvolle organisatie te komen, waarin medewerkers zich sterker, vaardiger en gelukkiger voelen.

pine-watt-412305-unsplash
Scroll To Top