038 33 74 501 info@bureauhtm.nl

Waar kom jij s’ochtends je bed voor uit?

Lisanne van der Kruis

Ikigai betekent vrij vertaald: ‘Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit?’. Oftewel: ‘Waar ben ik goed in?’, ‘Waar heb ik plezier in?’ En ‘benut ik mijn talenten voldoende?’ Waarom zijn op het Japanse eiland Okinowa de inwoners zoveel gelukkiger en worden ze zoveel ouder? In onze training wordt gebruik gemaakt van een Japanse filosofie Ikigai en een van daaruit toepasbaar model in relatie tot zingeving en minder stress. Deze filosofie (koppeling met natuur, sociale verbinding en vertragen) spreekt mij in ontwerp en uitvoering voor een training persoonlijke ontwikkeling erg aan. Én mijn enthousiasme wordt gedeeld door het hoge animo voor de training en de positieve reacties! 🙂

Eigenlijk kan je de interactieve training zien als een ‘mentale apk’ met een check of je nog wel datgene doet waarvan je denkt dat dat je missie is. In twee dagdelen leert de deelnemer hoe ze structureel de levensvisie Ikigai als meerwaarde kunnen benutten voor hun carrière. Dit doen we door concrete actieve werkvormen aan te bieden die de zoektocht naar de eigen Ikigai concreet maken. Hier vinden deelnemers persoonlijke antwoorden op de begrippen ‘passie’, ‘missie’, ‘werk’ en ‘roeping’. Je krijgt zo inzicht in waar je goed in bent, wat de wereld nodig heeft en waar je ook nog eens betaald voor kan worden. 🙂

Hierbij geef ik je 5 gouden tips om meer Ikigai in werk én privé toe te passen als leidinggevende of medewerker:

  1. Durf te vertragen, heb geduld en investeer, via persoonlijke ontwikkeling, in antwoorden op de vraag ‘Waar kom ik mijn bed voor uit?’ Nadenken over je werk, over je privéleven, over de wereld, Het kost geen tijd, het levert juist tijd op!
  2. Ga in interactieve sessies, eventueel met externe neutrale begeleiding, in gesprek met elkaar op het werk over wat je ten diepste beweegt. Vraag elkaar om feedback, (h)erken en benoem elkaars blinde vlekken. Dit helpt om verder te komen, beter keuzes te maken in je werk en regie te kunnen nemen op je eigen leven. Zet deze tip structureel in op de teamagenda.
  3. Zoek een mentor om je eigen groei onafhankelijk te blijven toetsen, de voortgang te delen en continue te bevragen.
  4. Zie activiteiten die je energie geven en waar je de tijd vergeet, als belangrijke richtingaanwijzers voor meer Ikigai in je werkend leven. Daar komen je passie, missie, roeping en werk samen.
  5. Experimenteer met de gevonden richtingaanwijzers*, ervaar het effect op je werkgeluk en stel bij waar nodig. Onderzoek of het bij een hobby blijft (denk aan: tuinieren, koken, muziek, zorgen voor anderen) of dat je er je werk van wilt maken. Dit vraagt moed, volharding, en risico’s durven nemen. Zet kleine stappen (de kunst van ‘kaizen’ in het Japans). *bijv. schrijven begint als hobby met columns in de wijkkrant, maar kan op den duur je werk worden. Of muziek maken in eigen tijd en af en toe lesgeven wordt een vaste baan als muziekdocent. Of je begint je eigen hoveniers of cateringbedrijf etc.
  6. Bonus tip: Voor de zoektocht naar zingeving in ons werk, hoeven we niet helemaal naar Japan. Liever niet zelfs, want in sommige delen van Japan (denk aan de hoge werkstress en het hoge arbeidsethos in Tokyo) hebben ze helemaal geen tijd voor zingeving. Zoek het dus dichtbij jezelf, omring je met goede vrienden en
    collega’s.

Hogescholen kunnen door deze aangereikte toolbox uit de training structureel aan de slag met het onderwerp Ikigai in de zorg voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers. De training is ook zeer geschikt voor studieloopbaanbegeleiders die studenten verder op weg willen helpen bij hun zoektocht naar een maatschappelijk zinvolle carrière en de te maken keuzes.

Heb je vragen? Dan kun je uiteraard contact met ons opnemen!

Hartelijke groet,

Lisanne van der Kruis