038 33 74 501 info@bureauhtm.nl

Werk/privé/thuis/..

Lucie de Weert - Bondelle

In de corona-tijd heb je gemerkt hoe werk en privé ongewild nogal met elkaar verweven is geraakt. Gedurende de lockdown vergaderen aan de keukentafel, thuis onderwijs voor de kinderen en geen reistijd meer. En dus ook geen tijd tussen het afronden van je werk en de overstap naar privé/thuis. Voor de één is het heerlijk om de vrijheid te hebben om de werkdag flexibeler in te kunnen delen en kan nu eindelijk volgens zijn/haar eigen ‘natuurlijke ritme’ werken. Misschien lekker vroeg starten. Een hele lange lunchpauze inclusief wandeling. Om aan het einde van de middag een rondje te gaan hardlopen of een yoga lesje te volgen. En ’s avonds nog wat mailtjes wegwerken.

Misschien behoor jij tot de groep die merkte dat de reistijd gevuld raakte met mails/werk/telefoontjes. En dat het eigenlijk best lastig is om jezelf te motiveren om die lunchwandeling te maken die je op kantoor altijd graag maakte. Merk je dat je doorwerkt tot 17.45 uur omdat het lastig is om op tijd te stoppen. Je gaat gauw koken en laat de laptop aan om straks nog een paar mailtjes af te maken.

Al deze herkenbare ‘moeilijkheden’ behandelen we in de training werk/privé balans. Je gaat voor jezelf na waar de disbalans voornamelijk door komt en gaat onderzoeken wat JIJ nodig hebt om ervoor te zorgen dat je meer balans ervaart. Waar krijg je energie van? Waar heb je invloed op?

En voor de moeilijke momenten maak je een Als..dan..plan!

Alvast een paar tips:

1.       Denk na over de overgang van werk naar privé aan het eind van je werkdag (als je thuiswerkt) en bedenk een ritueel dat bij jou past. (bijvoorbeeld: maak een ommetje, doe een ademhalingsoefening, kleed je om na je werk);

2.       Let op signalen waaruit blijkt dat de balans is verstoord (zorg dat je jezelf daarin goed kent);

3.       Bouw voldoende rust in;

4.       Laad je batterij op;

5.       Zorg dat je planning realistisch is en evalueer (bijv. wekelijks op vrijdagmiddag).

Succes!

Lucie de Weert-Bondelle