Ga naar de inhoud
Aanvaard blijmoedig

“Aanvaard blijmoedig het onvermijdelijk ongemak”; aldus de Boeddha. Nee, ik ben niet van de één op de andere dag Boeddhist geworden. Maar bovenstaande wijsheid staat op een tegeltje dat al jaren bij ons in huis hangt.  En, zoals je op onze website bij mijn profiel kunt lezen, heb ik de wijsheid omarmd als mijn levensmotto.

Het is namelijk een gegeven dat er bij voortduring situaties zijn die ongemak opleveren. Dat geldt voor hele kleine onbenullige dingen thuis, je hebt bijvoorbeeld een planning voor de verbouwing van je keuken gemaakt, maar de installateur is de afspraak vergeten. Of voor kleine situaties op je werk, je hebt een prachtige workshop gemaakt voor 6 deelnemers, maar er blijken opeens 20 deelnemers te zijn. Spannende en soms lastige ongemakken die je redelijk eenvoudig, blijmoedig kunt accepteren en waar je heel snel een nieuw handelingsplan voor kunt bedenken. Sterker nog, ze maken het werk juist interessant en uitdagend! Het doet een beroep op je flexibiliteit, inventiviteit en je aanpassingsvermogen.

En nu is er COVID-19. Aanvaarden, daar is niet aan te ontkomen. Maar blijmoedig, nee daar is geen sprake van. Daar is de ellende en het ongemak veel te groot voor. Voor het eerst in 15 jaar ondernemerschap heb ik volledig lamgeslagen op de bank gezeten.  Een virus dat de volksgezondheid bedreigt en waar als medicijn tegen wordt gebruikt; het, zo goed als stilleggen van de economie.

Een lock down. Maar een lock down is om in bokstermen te spreken een knock down. En een knock down is geen knock out! Een knock down geeft 8 tellen de tijd om weer even bij te komen van de klap en je te herpakken. Dus dat is wat we te doen hebben. Bijkomen en herpakken. Terug naar het (blijmoedig) aanvaarden. Terug naar, waarom dat eigenlijk ook juist de uitdaging is.

Flexibel zijn. Inventief zijn. Aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. En dat lukt! Binnen een week hebben we binnen Bureau HTM een virtuele trainingsruimte ingericht en kunnen we weer aanbieden waar we goed in zijn. Interactieve trainingen, workshops en coaching.

Met deze nieuwe werkelijkheid kunnen we weer blijmoedig voorwaarts en moeten en dat we elkaar ondersteunen waar nodig!

Houd moed en zorg dat je er klaar voor bent als deze narigheid voorbij is.