Ga naar de inhoud
In gesprek met Olaf

Motivator Coachend Leiderschap

Coachend Leiderschap met Olaf - Bureau HTM

Bij ons staat de mens centraal in alles wat we doen. Wij willen mensen sterker, vaardiger en gelukkiger maken. Precies waarom motivator Olaf zich in 2022 aansloot bij Bureau HTM. Zijn lijfspreuk? ‘‘Je kan de golven niet stoppen, maar wel leren surfen’’.

We zijn benieuwd. Daarom gingen we met Olaf in gesprek om meer te weten te komen over hem en zijn expertise ‘Coachend Leiderschap’. Lees je mee?

Even voorstellen.

Onze motivator Olaf. Met ruim 23 jaar ervaring in het trainersvak is hij spreekwoordelijk ‘een oude rot in het vak’. Maar een knorrepot is hij zeker niet. Als je zijn collega’s zou vragen, dan spreken zij vol lof over hem. Een empathische man die een fijne en veilige sfeer creëert, gevoel goed kan aanvoelen, luistert en vervolgens de juist vragen weet te stellen. En, oh ja. Een leuke persoonlijke noot. Olaf is onze trainer mét acteer skills. Ja, echt! Vroeger heeft hij als ‘Graaf Olaf’ in parkshow Raveleijn in de Efteling gespeelt. En daarnaast was hij weleens op televisie te zien. Benieuwd? Vraag het hem vooral zelf eens. 😉

Van duikinstructeur naar trainer.

Hoe zijn liefde voor trainen en coachen is ontstaan? Vroeger was Olaf duikinstructeur in binnen- en buitenland. Van zijn hobby heeft hij vervolgens zijn werk gemaakt. Hij startte als trainer bij de klantenservice van een groot telecombedrijf, waarna hij doorgroeide tot de rol van HR & L&D trainer. Zijn avontuur zette hij voort in een diversiteit aan branches. Van een zorgverzekeraar, een online reisorganisatie, een e-commerce bedrijf tot vorig jaar zijn overstap naar Bureau HTM.

Het unlocken van potentieel

Waar Olaf het meest blij van wordt? Het innerlijke potentieel in mensen ‘unlocken’, zodat ze hun eigen kwaliteiten en talenten kunnen benutten en inzetten. Zijn expertise ligt vooral op het gebied van leiderschap en persoonlijke ontwikkeling, maar daarnaast focust hij zich ook met regelmaat op organisatie- en teamontwikkeling. Als Olaf zijn werk zou samenvatten, dan sluit deze quote van Sir John Whitmore daar perfect op aan:

“Coaching is unlocking a person’s potential to maximize their own performance. It is helping them to learn rather than teaching them.”

Olaf helpt leiders bewust te worden van hun gedrag en communicatie, en welke invloed dit heeft op hun teamleden. Door de stijl coachend leiderschap toe te passen, helpt hij leiders het zelf oplossend vermogen van hun medewerkers te stimuleren. Hierdoor worden ze autonoom en nemen ze meer verantwoordelijkheid in hun rol.

Olaf: ‘‘Ik zie dat mensen, teams en organisaties vaak hetzelfde blijven doen, maar daarentegen wel een ander resultaat verwachten. Denk bijvoorbeeld aan een betere samenwerking onderling, meer eigenaarschap in de organisatie of betere communicatie. Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan, dan krijg je wat je altijd hebt gekregen. Het in gang zetten van deze (gedrags)verandering start daarom altijd bij bewustwording. Wil je iets anders, dan moet je ook iets anders doen. Ik geloof namelijk dat er veel meer in mensen en teams zit dan er op dat moment uitkomt. En, dat is zonde. Laten we juist dat potentieel benadrukken en verder ontwikkelen.’’

Aan de slag met coachend leiderschap.

Ben jij leidinggevende en wil jij zelf aan de slag met coachend leiderschap? Neem contact op met Olaf via olafscheffers@bureauhtm.nl.