Ga naar de inhoud
Leidinggeven is net boekhouden

Alweer zes jaar geleden schreef ik er mijn scriptieonderzoek over en nog steeds fascineert het me: wat maakt iemand tot een goede leider? Hoe kan het dat de ene ondernemer zijn/haar mensen meekrijgt en organisatiedoelen behaalt en de andere leidinggevende steeds tegen dezelfde dingen aan blijft lopen?

Sinds ik bij Bureau HTM werk en deze vragen dagelijks de revue passeren, weet ik het zeker: alles draait om mensen. Of ik daarover eens een blog wilde schrijven. Maar natuurlijk, ik schrijf graag. Iets met het spreekwoord “papier is geduldig”.

Bestaat er zoiets als een geboren leider? Wat denken jullie? Ik dénk het wel. Althans, ik denk dat sommige mensen van nature eigenschappen en kwaliteiten hebben die goed van pas komen bij leidinggeven. Maar net als bij topsporters zijn eigenschappen en talent niet alles. Wie zichzelf niet traint en blijft ontwikkelen, zal nooit op de Olympische Spelen staan.

Leidinggeven is een vak apart. En dat is goed nieuws, want een vak is te leren! Eigenlijk net als boekhouden. Immers, je vertrouwt je hele bedrijfsadministratie toch ook niet zomaar toe aan een boekhouder die geen enkel benul heeft van jaarrekeningen?! Ditzelfde geldt voor de mensen in je organisatie. Zorg dat ze bij jou in goede handen zijn. Zo ontwikkel je betrokken en gelukkige medewerkers. En dat is een groot goed in de huidige arbeidsmarkt.

Hoe ziet effectief leiderschap er dan uit? Je beweegt je continu over twee assen. Die van de lange termijn en korte termijn. En die van de individuele medewerker en de organisatie. Door invulling te geven aan vier rollen die bij deze speelvelden horen, haal jij meer uit je organisatie met dezelfde mensen. Hiervoor heb je een aantal dingen te doen, en moet je een aantal dingen kúnnen. Hoe en wat, dat lees je de volgende keer.

Sneak preview? We gaan een huis bouwen. Ja, je leest het goed.

Tot dan!

Else-Marleen