Ga naar de inhoud
Schipper en Leider

De vakantie loopt voor de meesten van ons nu toch echt af. Ik hoop dat jullie een mooie zomer hebben gehad. Ik mag echter nog een weekje zeilen en dat ben ik dan nu ook nog heerlijk aan het doen. Vandaag van Makkum naar Lemmer gezeild om daarna ergens voor anker te gaan op de Brekken. Wachtend in de sluis mijmerde ik over wat de tweede helft van het jaar ons te wachten staat.


Eén van die dingen is de start van ons SVP-programma (Samenwerkingsverbeterplan). Op 16 september a.s. beginnen we!  Tussen kapitein zijn op een boot en leider van een organisatie zitten veel overeenkomsten. In de sluis bij Lemmer moest ik denken aan de parallel met het SVP-programma. Ons programma is zo opgebouwd dat we twee hoofdthema’s behandelen die nodig zijn om meer uit je eigen organisatie te halen met dezelfde mensen.

Namelijk 1. Het inrichten van je organisatie, om goed te kunnen managen, en 2. Een aantal vaardigheden beheersen om het beste uit je mensen te kunnen halen.  Op het water en vooral in de sluis werd me dat ook weer helder door wat ik om me heen zag. De inrichting, de vaarregels, zijn glashelder. Die staan als een huis, maar ook hier zie je dat sommige leiders/schippers die niet altijd kennen. En om dan het beste uit je crew te halen is heel lastig.
Daarnaast moet je als leider/schipper in dit geval wel de vaardigheden hebben om met je matrozen tot het beste resultaat te komen.

De boot voor ons begreep de regels rondom beroeps- en pleziervaart niet goed wat tot paniek onder de opvarenden leidde. Bijna ging het mis met de tanker naast hen. En net als leider zijn mag je ook zonder papieren schipper zijn op een zeiljacht. Terwijl het echt wel een vak is, dat heb ik vanmiddag weer op de boot voor mij gezien. 

Conclusie: Als goed leider kun je toch echt maar beter zorgen dat je je “vaarbewijs” haalt! Dat kan bij ons in het SVP-programma!
Ik help je graag!
Chert Hento