Ga naar de inhoud
Wanneer ben je een goede leider?

Je bent een goede leider als je snapt dat het niet over jou gaat, en zo is het ook met leiders die coachend leiderschap toepassen. Die snappen dat het niet over hun gaat maar over de persoon die zij coachen.

Wat is coachend leiderschap?

Hoe kijk je als leider naar je teamleden, wat zie je dan? Zie je vooral de uitdagingen of problemen waar ze mee te maken hebben of zie je mensen die ook het vermogen kunnen ontwikkelen om zelf deze uitdagingen aan te gaan?

Daar begint coachend leiderschap mee, met de juiste mindset. Dit gaat over het loslaten van het verlangen om te controleren en om zelf met een oplossing te komen. Maar nieuwsgierig te zijn naar de ander en dat je er niet bent om het probleem te coachen maar juist de persoon.

Leiders die de coachende stijl hanteren, bouwen voort op het zelfvertrouwen van de medewerker; ze laten zien dat ze in de medewerker geloven.

Maar ik ben geen coach!

“Maar ik ben geen coach”, hoor ik je denken. Precies, je hoeft ook geen coach te zijn om de coachende leiderschapsstijl toe te passen!

Je gebruikt elementen vanuit het coachen in jouw leiderschapsstijl. Dat gaat in basis om het creëren van bewustzijn en verantwoordelijkheid bij je medewerker.

Je helpt ze in het herkennen welk effect hun eigen gedrag heeft op henzelf en hun omgeving. En wat hen tegenhoudt om meer van hun eigen potentieel en talenten te gebruiken.

Je werkt zo gezegd als een spiegel. Maar je bent niet de verantwoordelijke, dat is de persoon die jij coacht! Die is uiteindelijk verantwoordelijk om de (eerste) stappen te zetten richting de gestelde doelen en om de verandering door te voeren.

Stop met het aandragen van oplossingen

Als ik mensen coach, moet ik me eraan herinneren dat ik niet met een oplossing moet aankomen. Als ik denk dat ik de oplossing heb dan ben ik niet meer bij de persoon. Dan mis ik de kans om te onderzoeken waar het potentieel van de ander ligt.

Ik neem dan de kans weg bij de ander om van zijn zelfoplossend vermogen gebruik te maken. Dat is de mindset waar het over gaat bij coachend leiderschap!

Coachen kost teveel tijd

Ik hoor leiders nog wel eens zeggen dat coachen teveel tijd kost en dat ze het liever gewoon voorzeggen of zelf de oplossing aandragen. Maar hoe vaak maak je dan mee dat je medewerkers toch weer met hetzelfde probleem bij je komen?

Als je met de juiste mindset en de juiste vragen weet te stellen dan kan de coachend leiderschap stijl je heel veel tijd besparen en zie je dat je medewerkers zelfstandiger worden en beter met hun uitdagingen weten om te gaan. 

3 Tips

  1. Wees je bewust van je eigen mindset. Zie je iemand die het potentieel kan ontwikkelen om zelf hun uitdagingen te tackelen?
  2. Stel de juiste vragen en vraag door. Blijf nieuwsgierig naar de ander en ga het niet voor hen invullen.
  3. Vraag wat ze van jou nodig hebben maar laat de verantwoordelijkheid voor verandering bij hen.

Maak de stap naar coachend leiderschap!

Wil je leren hoe je anderen kunt inspireren, motiveren en begeleiden zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen en hoe je de coachende leiderschapsstijl eigen kunt maken?

Neem vandaag nog contact met me op om de mogelijkheden van coachend leiderschap te bespreken.

✉️ olafscheffers@bureauhtm.nl