Ga naar de inhoud
Lieve leiders, het draait allemaal om mensen!

Je bent pas een goede leider als je snapt dat het niet om jou gaat, is een veel door mij gemaakte opmerking als ik met klanten over leiderschap spreek. En probeer uit te leggen wanneer je nu een goede leider bent. Vaak moet ik uitleggen wat ik daarmee bedoel.

Chert Hento over modern leiderschap Bureau HTM

De zaken voor zijn

Neem nu de schaarste op arbeid. Het is moeilijk om goede arbeidskrachten te vinden en als je ze hebt wil je ze graag behouden. Een natuurlijke reactie van ondernemers en leiders is om problemen te tackelen. Waar ondernemers goed in zijn, althans de meesten, is om zaken voor te zijn. Als er weinig goede werknemers zijn dan moeten we wat we hebben in ieder geval behouden. Wat leiders dan doen is vragen wat mensen nodig hebben om te blijven. Het antwoord van veel medewerkers nu is, ik wil me graag ontwikkelen als persoon en als professional.

En wat zien wij dan gebeuren gelukkig? Allerlei vragen uit de markt aan ons over trainingen, persoonlijk leiderschap en aanverwante onderwerpen. Fijn dat dit gebeurt maar wat mij betreft een mooi voorbeeld dat het niet om de mensen gaat maar pas wanneer daar een noodzaak voor is. Ik voorspel dat als de noodzaak er minder is, wij ook minder van dit soort vragen krijgen. Geen goede ontwikkeling. Deze beweging gaat het over de leider en/of over de organisatie. Als de noodzaak voor het behoud van mensen vervalt ook de aandacht voor ontwikkeling.

Het draait allemaal om mensen

Lieve leiders, het draait allemaal om mensen. De meeste leiders doen in hun bedrijf of organisatie niet waar het bedrijf voor opgericht is. Dat doen de mensen die ze aansturen. Het zou mooi zijn als we als leiders dat voor ogen houden. Dat betekent dus dat je eigenlijk alleen maar bezig hoeft te zijn met wat je moet doen om hen zo goed mogelijk te faciliteren om hun werk te kunnen doen.

Kijk maar eens naar de prioriteiten in organisaties, op nummer 1 staat altijd, groei. Een aantal plekken lager staan pas de medewerkers. Ik kan aan de daadwerkelijk uitgevoerde gesprekken in het kader van de HR-cyclus zien hoe het bedrijf er ten aanzien van, alles draait om mensen voorstaat. Want wil je meer groeien of meer uit je organisatie halen met dezelfde mensen die je graag wilt behouden, dan moet je je niet focussen op die groei of het resultaat maar moet je focus alleen maar bij je mensen liggen. Dan volgt het resultaat vanzelf. Echt waar.

Verschillende generaties op de werkvloer

Een ander facet is het verschil in de generaties op de werkvloer. Uit onze eerder geplaatste poll blijkt dat leiders het lastig vinden om te gaan met de werk-privé balans van de nieuwe generatie werkers. Voorheen was dat nooit een thema. Je privé was ondergeschikt aan je werk. Je werkte trouwens altijd fulltime. Nu is dat wezenlijk anders. Als alles om mensen draait zullen we deze wens ergens in moeten integreren ipv negeren. De mogelijkheden van ontwikkeling als mens en niet alleen voor je vak is de roep van de nieuwe generaties. En ja daar moet je andere gesprekken voor voeren, dat dien je anders aan te sturen. Probeer dat maar eens te bespreken met ze. En maak niet de denkfout dat ze niet hard willen werken. Ze werken alleen op een andere manier hard.

Zo word je een goede leider

Probeer het maar eens. Ga maar eens een week je bezig houden met je mensen, alleen maar dat. Hoe zitten ze in hun vel, hoe ervaren ze hun werk, waar lopen ze tegen aan, wat vinden ze wel en niet leuk? En met je jongste medewerkers de balans tussen werk en privé bespreken. Als ook de tijden waarop je werkt. Alleen maar dat.

Probeer dan ook maar eens om echt naar te luisteren. En er echt iets aan doen. Je zult merken dat je heel snel ook stil gaat staan bij je eigen werk, hoe doe ik het eigenlijk, hoe stuur ik mijn team of bedrijf aan. Je gaat andere keuzes maken. Je gaat nadenken over het inrichten van je eigen werkzaamheden, het invullen van het werkoverleg etcetera.

Maak de stap naar modern leiderschap!

Is het tijd voor jouw stap richting modern leiderschap? Wij helpen je graag verder. Neem contact op met Bureau HTM via Info@bureauhtm.nl