038 33 74 501 info@bureauhtm.nl

Een nieuw jaar!

Aphra van Asselt

Een nieuw jaar, een nieuw begin, een schone lei. De start van een nieuw jaar is voor veel mensen hét moment om actief aan de slag te gaan met doelen. Dus vertel, hoe gaat het met jouw goede voornemen?  Ben je lekker bezig? Heb je tegenslagen? Of… ben je misschien zelfs al gestopt? 

Mocht dat zo zijn, dan heb ik één troost; je bent niet de enige. Volgens onderzoek van ING blijkt namelijk dat 90% van de goede voornemens na een paar weken alweer de prullenbak in gaan. En dat is ook niet zo gek, want op de korte termijn zien we vaak nog weinig resultaat, waardoor we in eerste instantie alleen maar de lasten en niet de lusten ervaren. Daarnaast lopen we vaak al vrij snel tegen lastige situaties aan waar we van tevoren niet over hebben nagedacht. Wanneer we in zo’n situatie terecht komen, hebben we vaak weinig tot geen motivatie om slimme keuzes te maken. Het gevolg bij mij is dan ook vaak: ‘ach.. laat ook maar zitten..’.

Tót het moment dat ik mij juist vóóraf ben gaan focussen op deze lastige situaties. Ook wel de ‘wat als.. momenten’ genoemd. ‘Wat als.. ik op mijn sportavond uitgenodigd word voor een etentje?‘ en ‘wat als.. ik mijn lievelingstaart voorgeschoteld krijg als traktatie?‘. Op het moment dat je deze slimme keuzes vooraf al hebt gemaakt, hoef je namelijk niet te handelen vanuit motivatie, maar vanuit dit persoonlijke plan!

Daarnaast ben ik tegenslagen gaan zien als leermomenten, in plaats van faalmomenten. Op het moment dat je weerstand ervaart, is het handig om uit te zoeken hoe dit komt. Zo stel ik mezelf in zulke situaties vragen als: ‘wil ik het bereiken van mijn doel graag genoeg? Ben ik wel bereid om deze concessie te doen? Moet ik een andere actie koppelen aan het behalen van mijn doel of moet ik misschien mijn ‘wat als.. moment’ bijstellen?’  Het maken van een plan vooraf is een goed begin, maar we leren onze moeilijkheden pas echt goed kennen in de praktijk. Gebruik die extra kennis dus juist om nóg beter te weten hoe je jouw doel kan behalen!

Dus, wat zijn jouw ‘wat als.. momenten’? Maak een plan en leer!

Heb je hulp nodig bij het behalen van jouw doel?

Ik help je uiteraard graag!

Aphra van Asselt