Ga naar de inhoud
Vergeet jouw emmer niet te legen

”Dat was de druppel die de emmer deed overlopen” hoorde ik een deelnemer laatst zeggen in een training. Met als gevolg dat ze éindelijk dat gesprek aan was gegaan met die ene collega die gedrag vertoonde waar ze zich al langere tijd aan stoorde. Toen ik vervolgens vroeg hoe dat gesprek heeft uitgepakt, kreeg ik zoals verwacht de reactie dat het geen prettig gesprek was en het ook niet het gewenste resultaat had opgeleverd. Met als gevolg dat er weer een nieuwe reden was geboren om dit soort gesprekken in de toekomst vooral te blijven vermijden. En zo zet de vicieuze cirkel zich voort. 

Het is echter niet zo gek dat een gesprek niet lekker uitpakt op het moment dat je het pas aangaat op het moment dat je emotie al hoog is opgelopen. Hoe voller je emmer is, hoe lastiger het is om een gesprek op een functionele manier aan te gaan. Elke keer dat je wel iets víndt maar niets zegt, wordt je emmertje gevuld met frustratie, opkropping en/of negatieve energie. Met als gevolg dat het de volgende keer alweer lastiger wordt om het gesprek op een goede manier aan te gaan.

Leer jezelf daarentegen aan om het gesprek niet pas aan te gaan op het moment dat jouw emmer vol is, maar direct als het van toepassing is. Je mag er best even over nadenken hoe je iets terug wil geven aan een ander, maar blijf er vooral niet te lang mee zitten.

Spreek uit wat je dwars zit en wat je nodig hebt. Hier help je niet alleen de mensen om je heen, maar vooral ook jezelf heel erg mee!

Aphra van Asselt

Wil je meer weten? Of heb je hulp nodig? Bekijk dan onze training: Omgaan met lastig gedrag- Leer jezelf en de ander beter kennen!

Wij helpen je graag!