Ga naar de inhoud
Training zelfsturende teams
Teamontwikkeling

Training zelfsturende teams

Zelfsturende teams komen binnen bedrijven en organisaties in Nederland steeds vaker voor. Managementlagen verdwijnen en professionals gaan steeds zelfstandiger werken. Zelfsturing geeft professionals de ruimte om het werk effectiever en efficiënter te organiseren. Op iedere plek in de organisatie is in principe meer zelfsturing mogelijk, toch is het niet makkelijk. Onze training zelfsturende teams helpt je hierbij.

Waarom zelfsturende teams?

 • Volledig inspelen op individuele talenten
 • Haal het maximale uit je medewerkers
 • Maak besluitvorming efficiënter
 • Minder tijd kwijt aan mensen aansturen
 • Effectievere te werk gaan als team

Praktische informatie

 • Maatwerk traject
 • Zwolle of InCompany
 • Mens- & doelgericht
Offerte aanvragen Meer informatie

Wat zijn zelfsturende teams?

Een zelfsturend team is een groep van medewerkers die verantwoordelijkheid draagt voor het plannen van taken en het nemen van beslissingen, samenwerkt om problemen op te lossen en in staat is om hun werkproces en prestaties continu te evalueren en te verbeteren. Dit wordt gedaan zonder dat er een voortdurend supervisie of directe controle van een leidinggevende voor nodig is.

Deze teams hebben de autonomie en vrijheid om hun eigen doelen te bepalen en de strategieën te ontwikkelen die nodig zijn om deze doelen te bereiken.

Het belangrijkste kenmerk van een zelfsturend team is dat ze in staat zijn om effectief te functioneren met minimale directe supervisie van jou als leidinggevende.

Wil jij dat je team meer zelfsturend wordt? Zie je de voordelen van een zelfsturend team en zoek je naar de tools om je team zelfsturend te maken? Dan staan wij met onze training zelfsturende teams voor je klaar om je praktische tools aan te reiken en je hierin te ondersteunen en begeleiden.

Hoe ontwikkel je een zelfsturend team?

Het ontwikkelen van een zelfsturend team in de praktijk is een continu proces en vereist geduld en aanpassingsvermogen. Het kan tijd kosten om een cultuur van zelfsturing te ontwikkelen, maar de voordelen, zoals verbeterde productiviteit en betrokkenheid van medewerkers, zijn de moeite waard.

Wat een zelfsturend team nodig heeft is een duidelijke visie. Definieer een gemeenschappelijke visie en doelstellingen voor het team. Zorg ervoor dat alle teamleden begrijpen waar ze naartoe werken en waarom het belangrijk is. Ook vertrouwen is essentieel voor zelfsturende teams. Stimuleer open communicatie, dat bevordert een cultuur van vertrouwen en respecteert de verschillende meningen en bijdragen van elk teamlid.

Geef het team de vrijheid om zelf beslissingen te nemen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun werk. Vermijd micromanagement en geef het vertrouwen dat ze de taken en doelen kunnen bereiken. Hoe je dit het beste kunt aanpakken leer je tijdens onze training zelfsturende teams.

Wat levert een zelfsturend team je op?

 • Je team heeft de flexibiliteit om hun eigen werkmethoden en routines te bepalen, waardoor ze hun werk beter kunnen organiseren en efficiënter kunnen werken.
 • Je team heeft de autonomie om beslissingen te nemen die betrekking hebben op hun werk. Hierdoor kunnen ze betere en snellere beslissingen nemen, omdat ze de situatie beter begrijpen.
 • De betrokkenheid en motivatie van de teamleden is groter, omdat ze een gevoel van eigenaarschap hebben en meer gemotiveerd zijn om succesvol te zijn.
 • De samenwerking wordt verbeterd en problemen worden effectiever opgelost omdat ideeën en meningen gedeeld worden zonder dat hiërarchie een rol speelt.
 • Er heerst een gevoel van verantwoordelijkheid en de mogelijkheid om te leren en te groeien binnen hun vak.

Wat maakt onze aanpak uniek?

Het opzetten van zelfsturende teams in de praktijk vereist een verandering in de manier waarop een organisatie functioneert. Als het team, de leden of de organisatie weinig ervaring hebben met zelfsturing, kan het een uitdaging zijn om de transitie soepel te laten verlopen.

Wij helpen je graag met deze transitie door samen met jou te kijken wat er nodig is om je team zelfsturend te laten worden. We bieden je verschillende tools en interventies aan om de juiste mindset en vaardigheden te ontwikkelen bij je teamleden.

Hoewel zelfsturende teams individuele verantwoordelijkheid hebben, is samenwerking nog steeds erg belangrijk. Zelfsturing gaat namelijk niet vanzelf, jouw rol als leidinggevende is hierin essentieel.

Tijdens dit proces ondersteunen wij jou om inzicht te krijgen in jouw rol en verantwoordelijkheid ten opzichte van je team. Ook onderzoeken we samen de mogelijke valkuilen die komen kijken bij het begeleiden van een zelfsturend team. Het bewust worden van deze valkuilen en weten hoe je ze kan vermijden draagt bij aan het succes van je team.

Over onze professionals

Onze begeleiding en ondersteuning wordt gefaciliteerd door een ervaren trainer op het gebied van zelfsturende teams. Onze trainers zijn deskundig, gedreven en hebben allemaal een passie voor het werken met mensen. Door hun jarenlange ervaring in het begeleiden van teams en organisaties begrijpen zij wat er leeft binnen jouw vakgebied. Hun aanpak kenmerkt zich door: eerlijk en positief confronterend, gericht op het ontwikkelen van talent en leren door te doen. Samen met jou streven zij naar het behalen van het hoogst mogelijke resultaat voor je team.

Investeer in jouw zelfsturende team

Ben je klaar om de kracht van zelfsturende teams te ontdekken? We nodigen je uit om samen met ons de reis naar autonomie, betrokkenheid en succes aan te gaan.

Neem vandaag nog contact met ons op om samen de mogelijkheden te verkennen om je team zelfsturend te laten worden.

Training zelfsturende teams

 • Maatwerk traject
 • Zwolle of InCompany
 • Mens- & doelgericht